Op. Dr. Aytekin Ertuğrul
draertugrul@hotmail.com
Tenkil Arapça kökenli, bir sözcüktür. 28 Mayıs 1960 ta Türk milleti ve Türk Gençliği Cumhuriyeti’mizi “ Diktatörlük kurmak sureti ile yıkmak isteyenlere karşı direnmiştir İşe bu direnişi kırmak üzere, zamanın Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından kolluk kuvvetlerine verilen emir budur. Tenkil, tenkil ve tenkil
Tenkilin TDK sözlüğüne göre üç anlamı vardır.
:1- Uzaklaştırma
2-Herkese örnek olacak bir ceza verme
3-Düşman veya zararlı olacak kişileri toptan ortadan kaldırma
O zaman bu emir Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar+ Menderes iktidarı tarafından Türk Gençliğinin ve CHP nin demokratik hukuk devletinden uzaklaştırarak “DİKTATÖRKLÜK “ kurmak üzere “ TBMM de TAHKİKAT KOMİSYONU” kuran DP. İktidarına karşı gösterilen “ Milli reaksiyonları” bastırmak üzere verilmiş bir emirdir.
Buraya kadar sadece sözlüğü dile getrdik. Mehmet Akif Ersoy’un tarihi tekerrür şiirini hatırlayalım ki tarih tekerrür etmesin.
Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?
"Tarih’i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?
Mehmet Akif Ersoy
Son zamanlarda yaşadıklarımız ve CHP için yapılanların tümü bize “ TENKİL” sözcüğünü hatırlatmıştır. Cumhuriyetimizin yargısı ve Cumhurbaşkanı dâhil sanki CHP için “ Tenkil “ emri verilmiş gibi bir durum hâsıl olmuştur. CHP’yi toptan ortadan kaldırma amaçlanmaktadır gibi bir görünüm arz etmektedir.
CHP=CHP dir. Dünyada eşi benzeri yoktur. Kurtuluş Savaşımızda cephede kurulmuştur. İki defa kapatılmıştır. Ama CHP’yi Türk Milleti kapattırmamış dimdik ayakta tutmuştur. Atalarımız “Zararın neresinden dönülürse kardır” demişlerdir. Hukuk bir bilim dalıdır. Eğme bükme işlerine gelmez. BUTLAN nedir. Butlan İşte budur:
Elimde TDK büyük sözlüğünün 11. baskısı vardır. Açalım bakalım Butlan nedir?
Butlan: S. 419 1- Batıl olma durumu 2- Geçersizlik hükümsüzlük 3- Yanlışlık haksızlık
Butlanın 3 anlamı da iyi değildir. Günlük kullanımda BUTLAN bir mahkemenin aldığı kararın delillerinin olmaması o kararı alacak dayanaklardan ve gerekçeden yoksun olması hallerini ifade etmek için kullanılan Arapça kökenli bir hukuk deyimidir
Bu tanıma göre CHP Kurultaylarının ne olacağı tartışılıyor. Tartışılacak bir şey yokken tartışılıyor. Bakınız 1971 yılı A.Ü.H.F devresi birincisi em. Dz. Hak. Alb. A. Güner Yiğitbaşı ne diyor? İşte söyledikleri.
“Öncelikle, bu rüşvet iddiasının, yetkili ve görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından şüphelileri hakkında soruşturularak, gerekli delillere ulaşılabilirse rüşvet alma ve verme suçundan görevli ve yetkili adliye ceza mahkemesinde TCK 252.maddesine göre kamu davası açılarak, rüşvet iddiasının kovuşturulması ve bu iddiaya taraf olan rüşvet verenlerle alan delegelerin hiçbir şüpheye yer vermeyecek kesin ve inandırıcı delillerle mahkum edilmeleri ve bu mahkumiyet kararının da denetim yollarından geçerek kesinlik kazanması zorunludur.”
Olayımızda böyle bir durum yok. Önce ceza Mahkemesinde Cumhuriyet Savcısı dava açacak.Dav mahkûmiyetle sonuçlanacak ve kesinleşecek. Ondan sonra idare devreye girecek. Böyle bir şey de yok. O halde istinafın aldığı “ BUTLAN” kararı dayanaksızdır. Hukuk bilimine uymayan bu uygulamanın neresini tartışıyoruz.
Başımızda hak hukuk konusunda zayıf not almış bir iktidarımız vardır. En gözde olanı bence açık bütçelerle paramızın sulandırılması ve Türk milletinin tam manasıyla iflasa sürüklenmesidir. Hala daha iktidar ve onun seçtiği ve atadığı yargı mercileri bu konuda hukuk bilimine uygun bir karar verememişlerdir. AKP+ MHP birlikteliği 18 TL ye devraldığı bir gram altın bu gün ( 31 Mayıs 2026) itibari ile 6817 TL dir.6817:18=378. Tek cümle ile söylersek. AKP+ MHP birlikteliği gram altını 378 misline çıkaran bir açık bütçe politikası izleyerek Atatürk’e göre bağımsızlığımızı yok etmişlerdir. İsmet paşaya göre de Türk milletini tam manasıyla iflasa sürüklemişlerdir.
İşte yazının ve sözün bittiği yer de burasıdır.
(* ) BU haftaki yazımız biraz ağır yazı oldu. Geçtiğimiz süreç çok ağırdır da ondan.