Hazine ve Maliye Bakanlığına Dilekçemiz 

Op. Dr. Aytekin Ertuğrul 

draertuğrul@hotmail.com 

 

1-     Cumhuriyetimizin yetkili, organlarının çok iyi bildiği gibi Türk Milleti 14 Mayıs 1950 de başlayan açık bütçelerden, açık bütçelerin sonucu olan zamlardan bunalmış tam manasıyla iflas etmiş bağımsızlığını kaybetmiş ve Fakru zarurete sürüklenmiştir. Bu durumu açıklayan 3 sayfalık bir dilekçe yazdık. Ve ilgili makamlara arz ettik. Bu hafta ise dilekçemizi özetle Türk milletine arz ediyorum. 

2- SON dört yılın bütçe açıkları listesi şöyledir:  

2019=81 Milyar,   

2020= 139 Milyar   

2020= 246 Milyar   

 2022=278 Milyar  

 Toplam 744 Milyar eder.  

AKP dönemindeki Tüm bütçe açıkları 1250 Milyara ulaşmıştır.  Satılmamış hiçbir üretim aracımız kalmamıştır. Bu dönemde bir tek fabrika bile açılmamıştır.  

2-      YİD sistemi ile yapılan bütün yollar köprüler hızlı tren istasyonları hava alanları yolcu garantisi verilerek adeta birer kara delik gibi faaliyettedirler. Bu yolun iyi bir yol olmadığı çıkmaz bir yol olduğu ulu kurucularımızca yıllar evvel ifade edilmiştir. Bu direktifleri özetleyelim: Bugünkü savaşmalarımızın gayesi tam bağımsızlıktır. Bağımsızlığın bütünü ise ancak mali bağımsızlıkla mümkündür. Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart bütçenin ekonomik bünye ile orantılı ve DENK olmasıdır. Atatürk 

Bütçe açığı, bir milleti, rutubetin bir binayı çökertmesi gibi yok eder. İsmet İnönü 

 

Ulu Kurucularımız bu direktiflerde hem Türk milletine ve Türk idarecilerine/siyasetçilerine yol göstermişler ve hem de açık bütçeleri Türkiye Cumhuriyeti, sınırları içinde ebediyen yasaklamışlardır. 

3- Basın da birçok yazar düşünür ve bilim adamı açık bütçe konularında yazılar yazmış Türk Milletini konu hakkında bilgilendirmişlerdir. Bu cümleden olarak Prof. Dr. Erdoğan Alkin Milliyet gazetesinin 22 ağustos 1994 tarihli nüshasında aynen şunları yazmıştır…”sürekli kronikleşmiş enflasyondan kurtulmadan sürekli büyüme mümkün olmadığından…kamu yatırımlarının durması devletin durması demektir, ama olmayan kaynakları yatırım yapma hevesi de istikrarı bozup eninde sonunda yine devleti durdurmuyor mu? Hem de en kötü biçimde. Bunun temel nedeni de devletin gelirinden çok daha fazlasını harcama hevesinin giderek artması, bedeli ise biriken borçlar giderek artan enflasyon 

4- Bir diğer değerli bilim adamı yazar ve eski Ulaştırma Bakanlarımızdan Prof. Dr. Mustafa Aysan ise 30 Mart 1996 tarihli Son Havadis Gazetesinde şunları yazmıştır.” Uzun yıllar süren enflasyonun toplumsal etkileri çok yüksektir. Biz toplum olarak bunun yüksek bedellerini 40 yıldır ödüyoruz. Yeni Hükümet bütçe harcamalarının 1/5 oranında kesilmesini sağlamalıdır. Bunun yolu tahmin edildiğinden daha kolaydır.”           Görülüyor ki bilim adamlarımız da uzun yıllar önce Türk Milletine ve Türk yöneticilerine açık bütçelerden vazgeçme çağrısı yapmışlardır. Özellikle örnekleri bu günkü iktidarın olmadığı dönemden seçtim ki kastı bir siyasi amaç gütmediğimizi anlatmak istedim. Açık bütçeleri Ulu kurucularımız yukarıda da yazdığımız gibi “ EBEDİYEN YASAKLAMIŞLARDIR” 

3- Hepsi bu kadar mı hayır. Anayasamız da açık bütçeleri yasaklamıştır. Anayasamızın 3.,5.,35. Ve 166 maddeleri de açık bütçeleri yasaklamışlardır. 

 2003 te bir gram altın 18 TL idi Bu gün( 5 Haziran 2022) de ise 977 TL dir. Bölersek 54 eder. Sadece bir gram altını 54 misli pahalandıran bir dönemi AKP Türk milletine yaşatmıştır.  

4- Hukuk devletinde hukuka, bilime ve Anayasaya aykırı uygulamaları yargı organlar düzeltirler. Danıştay, Anayasa'nın 155. maddesine göre, yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli görev yapan bir yargı kuruluşu olmanın yanı sıra, yürütme organına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organıdır. 

5- Hal böyle iken Kanuna Anayasaya Atatürk ve İsmet İnönü’nün direktiflerine aykırı olan bağımsızlığımızı yok eden Türk milletini tam manasıyla iflasa sürükleyen açık bütçelerin Türkiye’mizden çıkarılması anacıyla görev yapacağı ve bu görevini, de bir karara veya rapora bağlayacağı tartışmasızıdır. 

6- Ancak benim şahsen 4 senedir uğraşlarımın sonunda gelinen hiç bir ilerlenme olmadığı gibi tam tersine sanki açık bütçeler Anayasamıza ve hukukumuza aykırı değilmiş gibi vizeler verildiğini düşündüren 

 Kararlar verilmiştir. 

7-. Danıştay’ımızın bu güne kadar davalarımızla ilgili olarak verdiği kararların hepsi bize göre BUTLAN kararlardır. Açık bütçe yanlıştır. DENK bütçeye dönmek süngü ile kazandıklarımızın ekonomik ve bütçe başarıları ile sürdürülmesi mücadelesinin en önemli parçasıdır. 2023 Merkezi bütçe Kanun teklifinin DENK olarak hazırlanması zaruridir. Gereklidir.  

8- Bu düşüncelerle 2023 MALİ YILI MERKEZİ BÜTÇE KANUN TEKLİFİNİN Anayasamızın 74. Maddesinin Türk vatandaşlarına verdiği hak ve vecibeler kapsamında denk olarak hazırlamasını talep eder. Bilgilerinize arz ederim. 5 Haziran2022 

 

NOT: Bu dilekçemiz gereği için Hazine ve Maliye Bakanlığına bilgi içim TBMM Başkanlığına. T.C. Anayasası Mahkemesi Başkanlığına ve Danıştay Başkanlığı’na arz edilmiştir. Dilekçemizin  Türk milleti için hayırlara vesile olmasını dilerim. A.E.