İki, değerli kitap İki askeri doktor yazar

Op. Dr. Aytekin Ertuğrul

draertugrul@hotmail.com

Ben bilindiği gibi askeri tabip kökenli bir yazarım. Eleştirmen değilim. Önümde iki tane kitap var: Biri Askeri tıptan önemli bir devre arkadaşım ve dostum. Diğeri 3 sene küçük çok değerli bir kardeşim:

Askerlikte kıdem esastır önce kıdemliden başlayalım. ( E)  Tbp. Kd. Alb.  Op. Dr. Şahin Gümrü çok yakın değer bilir bir dostumuzdur. 4 sene asistanlık hizmetlerinde birlikte idik. Atatürk’ü değişik bir yönü ile anlatan kitap yazmış. Adını “ SÖZ ADAMI” koymuş. Bana da imzalı göndermiş.

Açtım kapağının en arkasını. Baktım Hamdullah Suphi Tanrıöver benim yazacaklarımı yazmamış mı. Nerede ise  Hamdullah Suphi Tanrıöver’i beynimdekileri intihalden/çalmaktan mahkemeye vereceğim. Aynen benim düşüncelerimi yazmış. Bakalım ne yazmış:” Söz adamı eylem adamının yollarını açtı” Ülkeyi kurtarmadan evvel kalpleri umutsuzluktan kurtarmak gerekirdi. Fırtına kuşu ilk önce kalpleri kazandı. Memleket kurtuluşunun başında bir hatip vardır. Onun askeri örgütü devrimci, bütün diğer güçleri hatibin inandığı ruhlar üzerinde çalışma olanağı buldular. Hamdullah Suphi Tanrıöver 1928 . Kitap böyle bitiyor. Ama bir de nasıl başladığına göz atalım.

Sabırla önce ülkeyi fetih ettim. Sonra da ulusun kalbini kazandım. Bu ikincisi birincisinden daha güç oldu.

“Yeni Türkiye’nin genç çocukları yorulsanız da beni izleyeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler hiç mi hiç yorulmazlar. Türk Gençliği amaca, bizim yüksek ülkümüze durmadan, yorulmadan yürüyecektir. Biz de bunu görmekten mutlu olacağız” 

Atatürk bizden biridir. Bu söz Atatürk’e aittir. Cumhuriyetimizin 12. Yıldönümü için slogan üretme yarışması var. Bir çok sloganlar üretilir ve Atatürk’e sun ulur. Üretilen sloganların bir kaçı şöyledir:

Atatürk bizim en büyüğümüzdür

Atatürk bu milletin en yücesidir

Türk milleti yüzyıllardan beri bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı

Listeyi dikkatle gözden geçiren Atatürk listeyi çizdi ve şöyle yazdı

Atatürk bizden biridir

Kitap tam 353 sayfa. Atatürk’ün başarısını etkili konuşmaya ve insan ilişkilerini bilmeye bağlayan nadir bir Atatürk incelemesidir. Sizde de Atatürk kadar olmasa bile  yolunuzda başarılar elde etmek istiyorsanız bu kitabı bulacak ve okuyacaksınız. Benden size daha fazla ipucu ve yardım yok. Ama Şahin Hoca’ya ulaşmanın ip uçlarını yazacağım.

Kitabın bir yerinde Atatürk diyor ki. Tarihimizi iyi bilmesem, dertlerimizi iyi dile getirmesem, iyi asker, iyi konuşmacı ve sizden daha yiğit olmasam, bu milletin başı olmazdım.

Askeri tabip (E ) Alb. Şahin Gümrü Atatürk için yazdığı öznel eserine “SÖZ ADAMI” adını vermiştir. İşin özünü ve özetini ise şu veciz cümle ile ifade etmiştir. “Cephedeki zaferi O’nun kılıcı kazandı. Ancak içerideki davayı kazanan O’nun konuşmasıdır.”

Söz Adamı:  ( E)  Tbp. Kd. Alb. Op. Dr. Şahin Gümrü: Özel Yayın 2005 Antalya – Kemer.

İsteme Adresi: sahingumru@yahoo.com  TL:05423444707

 

 

Haydi Gel Anadolu’ya Geçelim

Gelelim Korona Virüs bilimcisi Dr. Bülent Kalaycının kitabına. Hadi Gel Anadolu’ya Geçelim  Atatürk’ün Anadolu’ya giderken Prenses Mevhibe Celalettin’i davet etmek için kullandığı sözdür. Kitabı baştan sona okudum. Neden çünkü başladınız mı bırakmanız o kadar zor ki. Hayatındaki ilk romanı imiş ilk romanı bu ise bundan sonraki romanlarını şahsen merak ediyorum. Ben ona telefonda dedim ki bu kitap örnek bir tarihi roman olmuş.  Artık yazar5lığınızı tarihi romanlar kulvarında ve rakipsiz olarak yürütmelisiniz.. Roman kahramanı Atatürk’tür. Öbür kahraman Prenses Mevhibe Celalettin. Nasıl tarihi roman olmasın Peki kim bu Prenses Mevhibe Celalettin. Kitabın arka kapağında okuyalım: Abdülhamit’in kız kardeşi Cemile Sultan’ın torundur. Kıbrıs , Fransa, Almanya’da Osmanlının tutuculuğuna rağmen çok hızlı bir Avrupalı gibi yaşamıştır. Atatürk’ün kurduğu gizli teşkilatta görev almış İtalyan elçiliğindeki baloya katılarak bilgi toplamıştır. Atatürk Kurtuluş Savaşı için Samsun’a çıkarken “Hadi Gel Anadolu’ya Geçelim” diye yolculuk için davet ettiği tek kadındır. Okunmaya bağımsızlık Savaşımızı bir aşk ve dostluk romanı düşüncesi ile okumak çok güzel bir okumaktır.

Hadi Gel Anadolu’ya Geçelim. ( E) Tbp. Alb. Bülent Kalaycı: Togan Yayınları. 2019

İsteme Adresi: Togankitap@gmail.com, drbulentkalayci@hotmail.com

 

Atatürk’ün hitabe yönünü açıklayan “ SÖZ ADAMI” ile “ Hadi gel Anadolu’ya Geçelim” kitapları askeri tabiplerin ne kadar kültür yüklü bir neslin devamı olduklarının  iki güzel örmeği olarak kalacaktır. Her iki yazarı da kutlarım. Birinin devre arkadaşı birinin de ağabeyi olmak gibi müstesna bir olgunun mutluluğunu yaşamak herkese nasip olacak bir şey değildir.  Sakin ola ki meslektaşlarımın kitaplarını övmekteyim. Övdüğüm şey bizim mesleğimizin yazarlarıdır.

 Okumalıyız. Ne kadar? En az düşmanlarımız kadar.

 Yazmalıyız Ne kadar? En az düşmanlarımız kadar.

 Bu Türk milletinin asırlardan beri çekilen musibetlerin sonunda ulaştığı limanın parolasıdır. Çünkü okumak ve yazmak çağdaş yaşama ulaşmanın iki temel yoludur.

 

Korona İçin Önemli NOT: Bu hafta siyasi yazı yok. Ama gel gör ki not yazmadan olmayan bir şeyler var.  Korona mücadelesinde en önemli korunma ve savunma silahımız ağız ve burun maskeleridir. Adı üstünde ağız-burun maskesi. Ağız da kapatılacak burun da kapatılacak. Televizyonda kalabalıkları görüyorum. Bir kısma ağzını kapatmış burnunu kapatmamış. Ağız kapatılmış ve burun kapatılmamışsa hiç maske takılmamış gibidir. Mutlaka maske burunu da kapatacak şekilde takılmalıdır. Dr. A. E.