Depremin Ağır Sonuçları Açık Bütçelerin Tahribatlarıdır 

Op. Dr. Aytekin Ertuğrul 

draertugrul@hotmail.com 

Vefat edenlerin sayısı 39.672 ye ulaşmıştır.  Hiç beklenmeyen hiç tahmin edilemeyen çok ama çok yüksek bir kayıptır. 

Atatürk ve İnönü’nün açık bütçeler ve enflasyon direktifleri unutulduğundan bu kadar yüksek kayıplara ulaştık. Atatürk diyor ki:  

  • Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart bütçenin ekonomik bünye ile orantılı ve DENK olmasıdır.  
  • Milli paranın kudretini beynelmilel buhrana karşı masun bulundurmak başlıca gayemizdir. 

İsmet Paşa ise; 

  • Enflasyon politikası, iktidarın daha ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi süratle takatinden düşürerek 1952 yılının son baharı başlarında, memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemiştir. Kelimeyi tartarak kullanıyoruz.  
  • Bütçe açığı, bir milleti, rutubetin bir binayı çökertmesi gibi yok eder  

Bağımsızlık için DENK bütçe temel ve gerekli ilk şarttır.  

 Açık bütçeler İsmet İnönü'ye göre  Türk milletini rutubetin bir binayı çökertmesi gibi yok eder. 

Yaralı ve ölü sayısı hiç beklenmeyecek kadar yüksektir. Çünkü 14 Mayıs 1950 den sonra Bütçe açıkları  Türk Milletini Rutubetin bir binayı çökertmesi gibi yok etmiştir. 

 

 

 

Bunca felaketleri bize hiç önlem almaksızın yaşatanlara karşı İsyan yapmak biz Türk milletinin hakkı ve görevidir. Çünkü bende 4 sene İskenderun’da görevle bulundum. Benim görev sürecimde deprem olsaydı ne olurdu bilmem mümkün değildir. İskenderun'da Birçok kardeşimizi ve dostlarımızı kaybettik.  Daha önce de yazdım. Bu gaflet dalalet ve hatta hıyanet uygulamaları 14 Mayıs 1950 tarihinde başlamıştır. Bu başlayan gaflet dalalet ve hatta hıyanet dediğimiz şey AÇIK BÜTÇELERDİR: Hala daha açık bütçelerde ısrardır. Son 4 yılın açık bütçeleri liste halinde kaçıncıdır sunuyorum. Açık bütçelerde ısrar etmek bilgisizlik değilse gaflet ve dalalettir. O da değilse ismini siz koyun. İşte son 5 yılın bütçe açıkları. Ve ek bütçe açıkları. 

 

İşte son 5 yılın bütçe açıkları: 

  • 2019  yılı bütçe açığı 81 Milyar     
  • 2020 yılı bütçe açığı 139 milyar    
  • 2021 yılı bütçe açığı 265 Milyar    
  • 2022 yılı bütçe açığı 278  Milyar ve en önemlisi     
  • 2022 yılı ek bütçesi açığı 880 Milyar   
  • TOPLAM: 1643 Milyar TL   
  • 2023 Bütçesi TBMM de kabul edilmiştir. 660 Milyar açıktır. 
  • Bu rakama onu da ekleyelim. 1643+660=2303    

Bu tablo düşündürücü bir tablodur. Bu karanlıklardan DENK bütçe ile ancak geçilebilecekken biri birinden açık bütçeleri yapanlar. Açık bütçeleri TBMM den geçirenler ve Danıştay’dan açık bütçelere vize veren kararları çıkaranlar halk deyimiyle söylersek” Aklını peynir ekmekle yemişlerdir” 

İnsanlar yanlışlarını tekrarlamayan ders alan yaratıklar olarak bilinir. Ama biz Türklere gelince iş değişiyor. Yanlışlarda ısrar ediyoruz. Osmanlı İmparatorluğu açık bütçeler ve borçlanmalar yapmakla ve dini eğitimden başka bir eğitim yapmamakla SEVR masasına buyur edildi. Atatürk 15 senede denk bütçe + Çağdaş laik eğitim uyguladı. 15 senede dünya örnek bir ülke olduk. 14 Mayıs 1950 den sonra tam tersine bir yola girdik. “ DURMAK YOK YOLA DEVAM” diyoruz. Doğru yol hangisi tarihten ders alınmayacak mı.  

Mehmet Akif Ersoy’un o meşhur dörtlüğünü yazmanın tam zamanı işte bu zamandır.”.  

Geçmişten adam hisse kaparmış, ne masal şey! Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi? Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar İbret alınsaydı, tekerrür mü ederdi. 

Mehmet Akif Ersoy