Op. Dr. Aytekin Ertuğrul

Draertuguul@hotmail.com

Bu başlık altında 3-4 yazımız yayınlandı. Önemli bir yazımız aşağıdaki linktedir (1). Bugün de yöneticilerimi seçimleri kaybettiler ya kabahati Anayasaya atmak için Anayasa değişikliği konusunda adeta seferber oldular. Elbette ki Anayasamız değiştirilmelidir. Çünkü Anayasamız bir kuruluş Anayasası olmasına rağmen o kadar çok Anayasa değişikliği yapıldı ki anayasamızda nerede ise kuruluş esasları olan Tam Bağımsızlık, Ulusal Egemenlik, Denk bütçe+ Laik eğitim Yurtta sulh cihanda sulh gibi temellerimiz hiç kalmadı denilecek kadar azaldı. Dâhili ve harici bedhahlarımız cirit atıyor. Açık bütçelerle Türk Milleti eziliyor. Açık bütçeler  davamız dolayısıyla davamızı T.C. Anayasa Mahkemesine götürülsün diye talepte bulunuyoruz. Yüce Danıştay” Davacının açık bütçelerin Anayasaya aykırılık iddiası ciddi bulunmamıştır” gerekçesi ile davamızı T.C. Anayasa Mahkeme’sine götürmüyor. Harici bedhahlarımızın Türkiye Cumhuriyetini yıkmak üzere 14 Mayıs 1950 de servise koydukları açık bütçeleri devam ettiriliyor.

Bu Anayasa ile açık bütçeler biri, biri ardına TBMM den çıkarılarak yürürlüğe konulmaktadır. 14 Mayıs 1950 sonrası tüm yıllarda açık bütçeler TBMM den çıkarılmış uygulanmış ve Cumhuriyetimiz uçurumun kenarına kadar sessiz sedasız getirilmiştir. Ne yazık ki son 5 yılda  açık bütçelere Danıştay dahi vize vermiştir. Bu nedenle Anayasamızın 166.Madesinin yenisini önermiştik. Anayasamızın 166.madesinin  önerilen şekli: 

Anayasa Madde 166:”Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, …..planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir.  

Planda: milli tasarrufu ve üretimi artırıcı, fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerde dengeyi sağlayıcı, yatırım ve istihdamı geliştirici tedbirler öngörülür; yatırımlarda toplum yararları ve gerekleri gözetilir; kaynakların verimli şekilde kullanılması hedef alınır. Kalkınma girişimleri, bu plana göre gerçekleştirilir.”  

 Merkezî bütçeler DENK olarak hazırlanır. Açık bütçeler TBMM’ne önerilmez. Açık bütçeler TBMM tarafından ret edilir. Enflasyonu %5 veya daha fazla arttıran hükümetler TBMM tarafından görevden alınırlar.”  

Bu önerimizin arkasındayız. İlk önerimiz anlamayanlara yeniden sunarız. Son 3 yılın bütçe açıkları toplamı: 5 Trilyon 580 Milyar TL. dir.

 Açık bütçeler Atatürk’e göre; Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığını yok eder.  

İsmet İnönü’ye göre de Türk milletini ta manasıyla iflasa sürükler.

Bu  Anayasamızın ihlalinin de ötesinde bir sonuca gider. Bu sonuç ise Bağımsızlığımızın yok edilmesi ve Türk milletinin, iflas ettirilerek Anadolu’daki yaşamına son verilmesidir. 14 MAYIS 1950 DEN SONRA İZLENEN AÇIK BÜTÇE POLİTİKALARININ AMACI İŞTE BUDUR. Buyurun Anayasamızı böyle değiştirelim. İktidarı muhalefeti birleşelim. Türk milleti lehine bir faaliyetimiz örnek/ numune bile olsa yapalım. 

Bu aslında bir vatanseverlik testidir  Geliniz bu Anayasa delikliğini beğeniniz seçiniz ve öneriniz. Türk Milleti bütünü ile bu Anayasa değişikliğini destekler. Çünkü Denk bütçelerin uygulandığı toplumlarda hukuk devleti çiçeği coşku ile yeşerir. Hukuk ve Adalet yeşerir. İnsan hakları çiğnenmez. Devlet ve Cumhuriyet ayakta kalacağı gibi 10. Yıl marşında olduğu gibi her savaştan açık alınla ve başarı ile çıkılır. Aslında DENK bütçe yapmak için T.C. Anayasasın değiştirmeye de gerek yoktur Anayasamızın 166. Maddesinde DENK bütçe yazmıyor ama Türkiye’de “ FİYATLARDA İSTİKRAR” olacak diye sınır koymuştur. Ama biz yine yukarıdaki önerimizi, yapıyoruz. 166. maddenizi apaçık yazalım. Ve Samimi olarak uygulayalım. Türk milletini zamlar cehenneminden 21 asırda kurtaralım.

 Evet, Anayasa değişmelidir. 14 Mayıs 1950 de harici bedhahlarımızca Türkiye Cumhuriyetine monte edilen açık bütçeleri açık bir dille yasaklayarak işe başlamalıdır. Türk Milleti DENK bütçe yolunda 31 Mart 2024 te attığı adımın takipçisidir.

 Yazımızı CHP eski Genel sekreterlerinden Prof. Dr. Süheyl Batum’un şu sözü ile tamamlayalım.

 “Anayasa birçok kez değiştirtildi. Cumhurbaşkanı tek yetkili hale getirildi. Neyi  keşke yapmasaydık yamalı bohça olmasaydı deniliyor da yeni sivil bir Anayasa yapalım deniliyor. Değişilmedik tek şey kaldı. İlk 4 Madde.” 

Biz de diyoruz ki; ilk 4 madde değişince SEVR yolu açılır.  Allah biz SEVR yoluna çıkmaktan korusun.

 

( 1) https://www.kaynarcahaber.com/yazi/anayasamiz-degistirilmelidir-hem-de-yildirim-hizi-ile-2-942.html