(E)  Hak. Tuğamiral Nafiz Kartal’ın Ardından

(E ) Dz Tbp Kd Alb. Op. Dr. Aytekin Ertuğrul

draertugrul@hotmail.com

       Emekli Hakim Tuğamiral Nafiz Kartal ile 1968 yılının Kasım ayında tanıştık. Ben henüz Üsteğmen idim. TCG Gaziantep Gemisi Tabip subayı+ Harp Filosu Sağlık Şube müdürü olarak görev yapıyordum. Harp Filosu demek Deniz Kuvvetlerinin özü ve beyni demektir. TCG Gaziantep Muhribi Harekat subayımız sonradan Deniz Kuvvetleri Komutanımız olacak Kur. Kd. Yzb. Güven Erkaya idi.  Deniz Kuvvetleri Komutanlığına  kadar yükselen Dz. Kur. Yzb. Salim Dervişoğlu Hisar sınıfı gemilerde 2. Komutandı. Yine deniz Kuvvetleri komutanlığına kadar yükselen Dz. Tğm. Metin Ataç 2. Muhrip Filotillası Komodorluğu harekat subayı idi. Böyle bir Birlikte bu satırların yazarı Harp filosu Sağlık Şube Müdürü V.   Dz. Hak. Yzb. Nafiz Kartal harp filosu disiplin subayı idik. İşte o zaman başlayan askerlik abi kardeşliği( Astlık ve üstlük) üzerinden gelişen dostluğumuz ölünceye kadar devam etti.

Harp filosunda önemli bir hukuk olayı yaşamadık. Çünkü  Disiplin Subayımız  Nafiz  Kartal teftişlerde disiplin ceza defterlerini özellikle inceler eğer personele haksız bir ceza verilmişse veya personel haksız bir işleme uğramışsa düzeltilmesi için gerekenleri yapardı. Ve bize daima şunu empoze ederdi. “Hizmetlerinizi yaparken uzmanı olduğunuz konularda asla taviz vermeyin.” Çünkü verdiğiniz her taviz size de mesleğimize de derin zararlar verir Bu görevden sonra ikimiz de tayın gördük. Ben Deniz Kuvvetleri K. Lığı Sağlık Başkanlığında    ( Bu gün daire bile çok görülen sağlık hizmetleri başkanlık düzeyinde yürütülmekte idi. Başımızda da Tuğamiral Dr. Mehmet OKYAR vardı) çok önemli bir şube olan Mesleki Hizmetler Şb. Md V. Liğine atandım. Nafiz  Kartal yüzbaşımız da Karadeniz Bölge K. Lığı As Savcılığına atandı. Yılar sonra biz Gölcük Deniz Hastanesinde 1978 gibi Genel Cerrahi uzmanı iken o da Donanma Baş Savcılığına atanmıştı. 1982 tayinlerinde ben Deniz  Kuvvetleri Sağlık D. Başkan V. Liğine atandım.  2 sene sonra O da Dz. K.K. Adli Müşaviri olarak atandı. Bu görevlerimizde 3 seneden fazla birlikte omuz omuza çalıştık. O tarihte de TSK ya bazı operasyonlar düzenlenmişti. Askeri Hastanelerin Kuvvet Komutanlıkları bağlısından çıkarılarak tümünün Milli Savunma Bakanlığına bağlanması. Biz bu projeye karşı Dz.K.K. Karargahında Adlı müşavir ( Dz. Hak. Alb. Nafiz Kartal)+ Personel+ Harekeat+Komptrolörlük D. ve artı biz ( Dz Tbp Yb. Op. Dr. Aytekin Ertuğrul) yani Lojistik Başkanlığı Sağ D. Başkanlığı olarak ortaklaşa bir ANDIÇ hazırladık. Andıç olumsuz görüşle Kuvvet Komutanımız Oramiral Zahit Atakan’a arz edildi. ( Buradaki olumsuz görüş hastanelerin kuvvetlerden alınarak MSB ye bağlanması uygun değildir anlamındadır.)Komutanımız derhal andıcı UYGUN diyerek onayladılar. Biz Andıcın bir özetini Kuvvet Komutanı imzalı olarak Genel Kurmay Başkanlığına evrak olarak sunduk. O proje anında bitti. Bir daha da kadrosuzluktan emekli olduğum 1994 yılına kadar bu ve benzeri girişimlere rastlamadık.

Sonraki yıllarda bizim iki kızımızın nikah şahitliğini de üstlenmiştir.

 İskenderun Deniz Hastanesinde iken Hastanemizde istedikleri atı oynatamayan  Cumhuriyetimize ve TSK ya düşman unsurlarca diledikleri gibi rapor alamadıklarından ilk kumpas bize kurulmuştur. Bu  kumpasın aşılmasında çok ilgi yardım ve hukuk desteğini gördüm. Hep dostluğumuz ailece sürdü. Eşi Nilgün Kartal ve evlatları Sabri Kartal ile Sedef Kartal hepsi bütünüyle  çok iyi insanlardır. Allah kalanlarına sabır ve uzun ömürler  versin. Toprağı bol olsun