Op. Dr. Aytekin Ertuğrul 

draertugrul@hotmail.com 

DENK bütçe yok laik eğitim yok. Derin derin düşünmek zamanıdır. Tutunacak dalımız yok. Birinci Cihan Savaşının niçin çıkarıldığını bir Yahudi büyüğü Rothschild şöyle açıklıyor. Birinci Dünya savaşı......Osmanlı İmparatorluğunu dağıtmak, Osmanlı İmparatorluğunu parçalayarak Ortadoğu’daki petrol yataklarını ele geçirmek ve İsrail Devletinin yolunu açmak için çıkarılmıştı.  

Gelelim Türkiye’nin son 22 yılına. Son 22 yılın tüm bütçeleri açıktır. Son 5 yılın bütçeleri ise büsbütün açıktır. 2022 mali yılının 278 Milyar açığı kesmedi bir de 880 Milyar ek bütçe çıkarıldı. İşte son yılın bütçe açıkları: 

İşte son 5 yılın bütçe açıkları:  

2019  yılı bütçe açığı 81 Milyar      

2020 yılı bütçe açığı 139 milyar     

2021 yılı bütçe açığı 265 Milyar     

2022 yılı bütçe açığı 278  Milyar ve en önemlisi      

2022 yılı ek bütçesi açığı 880 Milyar    

TOPLAM: 1643 Milyar TL    

2023 Bütçesi TBMM de kabul edilmiştir. 660 Milyar açıktır.  

 Bu rakama onu da ekleyelim. 1643+660=2303     

Bu kadar açık bütçelerle Atatürk'ün ve ismet İnönü'nün söyledikleri gerçekleşir,   

Atatürk’e göre bağımsızlık elden gider.  

İsmet İnönü’ye göre de Türk Milleti tam manasıyla iflas eder.  

Siz kendi içinizde  seri halde açık bütçeler yaparak bağımsızlığınızı hızla kaybediyorsunuz. Eloğlu zaten bunu bekliyor. Senin paranı  ( TBMM) ne ezdirerek seni eziyor. Kızılay'da bir defi hacet olmuş 5.000.000 TL senin 1 milyon TL bile bir defi hacet yapamıyor.  4 Milyon TL daha gerekiyor. Hala daha nereden işe başlayalım bilmiyoruz. 

Bu kadar açık bütçelerle Atatürk'ün ve ismet İnönü'nün söyledikleri gerçekleşir,   

Atatürk’e göre bağımsızlık elden gider.  

İsmet İnönü’ye göre de Türk Milleti tam manasıyla iflas eder.  

Siz kendi içinizde  seri halde açık bütçeler yaparak bağımsızlığınız hızla kaybediyorsunuz. Eloğlu zaten bunu bekliyor. Şu anda bu açık bütçeleri yapan TBMM den çıkaran ve uygulayan dönemin siyasi sorumlusu Cumhurbaşkanlığımıza yeniden aday olmuştur. 14 Mayıs 1950 de başlayan açık bütçeler dönemi devam ediyor. Etrafımız adeta Ateş çemberine döndü. Cumhuriyetimizi dâhili ve harici bedhahlar başımıza yıkmak için gece gündüz aralıksız çalışıyorlar. Onu da görmüyoruz. 

 

Hangi Yola Gireceğiz veya Devam edeceğiz. 

Anlı şanlı köşe yazarlarımız bile artık gerçeği gördüler Diyorlar ki? (*)“Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerine gidiyoruz. Ya bu en kavgacı, ağzı en bozuk, en müsrif, milli ve manevi değerlerin içini boşaltan, en kutuplaştırıcı en başarısız yönetiminden kurtulacağız ya da padişahlıktan bile daha kötü olan “ Tek adam sistemi” nin baskısı altında ezilmeye devam edeceğiz.” Genel hatları ile bu görüş doğrudur. Ancak ismini koyalım.  

Diyeceğiz ki: Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerine gidiyoruz. Ya bu en açık bütçe şampiyonu, bilimden en uzak,  halkı en fazla soyan,  ulusal değer ve kurumları hiçe sayan, en kutuplaştırıcı tek adam yönetiminden kurtulacağız ya da kurtulmayacağız ve “ Durmak yok yola devam diyerek “devam edeceğiz. Onun için herkes okumalı araştırmalı 18 TL olan bir gram altınımızı 1240 TL ye yani 68 misline çıkaran yollara ve yöntemlere asla EVET devam dememelidir. 

 

UCVUZ ET KUYRUKLARI NEDİR 

Ucuz et kuyruğunda sıraya giren kuyruktaki bazı yurttaşlarımız " hakkımızı helal etmiyoruz" demişlerdir. Yanlış ve eksik demişlerdir. O uzun et kuyruğu değildir Uzun yıllar devam eden açık bütçelerin toplamının yol açtığı kuyruklardır. Açık bütçe demek insanların ceplerinden paralarını sofrasından yiyecek ve içeceklerini Anayasa’ya ve hukuka uygun olmayan bir şekilde zorla almak demektir. Bu şimdi zuhur eden bir olay değildir. 14 Mayıs 1950 de Türkiye’mize getirilip monte edilmiş gaflet dalalet ve hatta… Uygulamasıdır. Bütün Türk milletinin ceplerinden paraları sofralarından yiyecek ve içecekleri  alınmaktadır. Ama sadece memura ve emekliye sadece ENFLASYON zammı ödenmektedir. Yanlış olan da budur. Anayasamızın hukuk devleti ilkelerinin ve 10.madesinin pas pas gibi çiğnendiği olay budur. DENK bütçe yapacaksınız açık bütçeler yaparak enflasyona yol açmayacaksınız. İşte önümüzde bu işi çözmek için fırsat ve kitap vardır. (**)  Açık bütçe yapanlarla yapacaklara oy vermek yok diyeceksiniz. Artık açık bütçelere ve zamlara SON verelim. Atatürk’ün direktifi budur.   

  • Bugünkü savaşmalarımızın gayesi tam bağımsızlıktır. Bağımsızlığın bütünü ise ancak mali bağımsızlıkla mümkündür. Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart bütçenin ekonomik bünye ile orantılı ve DENK olmasıdır.   
  • Milli paranın kudretini beynelmilel buhrana karşı masun bulundurmak başlıca gayemizdir   

Açık bütçe yapanlar hala daha birinci parti durumundadırlar.  Dilim varmıyor ama adeta “Kabahatin büyüğü sende KARDEŞİM” diye şiirlerin yazıldığı günlerdeyiz.  

NOT: Cumhurbaşkanı Adayları listesi kesinleşti. Milletvekili aday listeleri de kesinleşmeye yakın açıklandı. Önümüzde kış yok ama baharda yok bilineİçlerinde devlet deneyimi olan Çanakkale savunmasından gelen, Batı Cephesinin ne olduğunu bilen Sevr’i yırtarak LOZAN yolunu açan ekipten hiç kimseler yok. 

 

(*) R. Turan. 8 Nisan 2023 Sözcü Gazetesi. 

(**) Op. Dr. A. Ertuğrul: Türk seçmeninin el kitabı