Mahmut Makal’ın Ardından

Mahmut Makal diye internete girdiğiniz zaman hayati eserleri yaşam mücadelesi çok geniş olarak yer aldığını görürsünüz. Ben şahsen bunları yazmayacağım. Mahmut Makal ile nasıl tanıştık neler yaşadık neler gördük onları yazacağım.Mahmut Makal bir Türk yazarıdır. (D. 30 Haziran 1930, Demirciköy / Gülağacı / Aksaray dır. Ölümü Hacettepede amansız hastalıktandır. 10 Ağustos 2018, Ankara).. Türk milletinin daha bilgili daha refah içinde daha mücadeleci Türkiye Cumhuriyetine daha faydalı ve Yüce dinimizin emirleri olan “Bilim Çin’de bile olsa gidin alın” ve “Beşikten mezara bilim okuyun” ilkelerine uygun yaşamış büyük bir mücahittir. Yazılarında köyün ekonomik ve sosyal yapısını kötü gösterdiği gerekçesiyle 1949 yılında gözaltına alındı. Ve tutuklandı.

Ben kendisini ilk defa 1956 yılında tanıdım. Bu tanıma bire bir tanıma değildir. O zaman Bizim Köy adlı kitabı Varlık Yayınları arasında çıkmıştı. Varlık Yayınları denilince Yaşar Nabi Nayır’ı analım. O unutulmaz bir yayıncı ve Türk milletinin yılmaz bir kültür ve bilim savaşçısıdır. Ben de Rize Lisesinde sonradan KBB uzmanı olan Op. Dr. Gündüz Kumbasar ile birlikte okul kantini sorumlusu idim. Bizim Köy kitabı deyim yerindeyse leblebi gibi satılırdı. Tabiidir ki bu satışın arkasında Edebiyat öğretmenimiz öğretmenler öğretmeni Hikmet Gürsoy vardı. Kitabın özetini çıkarmayı öğrencilerine ödev olarak vermişti. Benim de bu nedenle kitabı orta okulda iken okuma fırsatım olmuştu. Ayrıca o görevim nedeniyle Varlık dergisi ve Varlık yayınları ile tanışmış oldum. Mahmut Makal hocamızın haftalık ANT dergisinde kısa bir süre takma adlarla siyasi ve sosyal görüşlerini açıklayan yazılar yazdığını biliyorum

Tutuklandığı zaman Antalya Aksu Köy Enstitüsü mezunu Naciye Poyraz Mahmut Makal’a hapishanenin önünden geçmeye kimsenin cesaret bile edemediği bir zamanda mektup yazmış geçmiş olsun demiştir. O da hapishaneden çıktığında Naciye Poyraz’a teşekkür ziyaretinde bulunmuştur. Daha sonraları başlayan dostluk Hayat Arkadaşlığına dönüşmüştür. Ömürlerini birlikte eğitim alanında Türk milletinin refahı ve saadeti uğruna mücadele ile geçirmişledir. Mücadeleleri Türkiye’nin sınırlarını aşmıştır. Avrupa’ya ve dünyaya açılmıştır

Hakkında Ne Dediler:

“Mahmut Makal tek değildir. Başkasınınkine benzemez bir kişiliği var elbette, o ayrı iş. Yalnız bilelim ki edebiyatımızda bir Mahmut Makal’lar çığırı açılıyor. Onların karşısında biz küçüklüğümüzü anlamalıyız. (Nurullah Ataç)

“Bizim Köy 1950’de bir başyapıttı. 1995’te de bir başyapıt. Anlatılan nesne ya da olayın kendisi sanılacak ölçüde yalın anlatımıyla, sıradanı şiire dönüştüren gözlem gücüyle, Bizim Köy yazınımızda ( Edebiyatımızda) bir doruktur...” (Prof. Tahsin Yücel)

“Bizim Köy’ün sanatsal yanına gelince, denebilir ki, Makal, gerçekçi Türk yazınının duygusal yaklaşımından eylemci işleve geçişiminde tohumu çatlatmayı başarmış, ardından Talip Apaydınlar, Başaranlar, Fakir Baykurtlar, Dursun Akçamlar...gelmiştir. (Adnan Binyazar)